Afgebroken sleutel

Een afgebroken sleutel? Dit moet je doen!

Je denkt er liever niet over na: het afbreken van de sleutel, terwijl je het slot probeert om te draaien. Het afbreken van de sleutel kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijk heb je te veel kracht op de sleutel gezet, zat de sleutel nog niet diep genoeg in de cilinder of was de cilinder vastgevroren. Wat de oorzaak van het afbreken van de sleutel ook is, je wilt zo snel mogelijk naar binnen kunnen. In dit artikel lees je meer over hetgeen je kunt doen om de deur schadevrij te openen.

Tip: maak het jezelf zo makkelijk mogelijk, door voor hulp bij een afgebroken sleutel te kiezen. Slotenmakers bieden tegenwoordig steeds vaker een spoedservice aan, welke 24/7 bereikbaar is.

1: Haal een reservesleutel op bij de buren

Veel mensen hebben een reservesleutel bij de buren liggen. Handig, op het moment dat je eigen sleutel binnen is blijven liggen. Ook kun je een partner of bijvoorbeeld kind vragen om wat eerder naar huis te komen. Mogelijk hebben zij ook een sleutel van je woning. Het kan je veel moeite en tijd besparen!

2: Open de deur door te flipperen

Is de sleutel afgebroken bij het op slot draaien van de deur? In dat geval kan flipperen een oplossing zijn om weer binnen te komen. Bij flipperen steek je een pasje of een ander stuk stevig plastic tussen de deur en deurpost. Door het pasje heen en weer te bewegen, probeer je het slot in te drukken. Flipperen is alleen effectief als de deur nog niet op slot zit. Het is een inbraakmethode die al jaren zeer vaak gebruikt wordt door inbrekers.

Sloten reparatie
Hulp bij gebroken sleutel

3: Gebruik een nijptang om de sleutel te verwijderen

Wanneer het niet direct lukt om het afgebroken stukje sleutel uit het slot te trekken, kan een nijptang uitkomst bieden. Gebruik de nijptang om de afgebroken sleutel heel voorzichtig uit het slot te trekken. Wanneer je voldoende grip op de sleutel hebt, kun je proberen of je deze middels de nijptang alsnog kunt draaien. Er zijn verschillende andere soorten tangen, die ook gebruikt kunnen worden. Pas op met het gebruik van een pincet! Zou je het pincet te ver in de cilinder steken, dan beschadig je de cilinder mogelijk.

4: Spuit wat olie rond de sleutel in het slot

Mocht het verwijderen van de afgebroken sleutel erg moeizaam verlopen, dan is het verstandig om wat olie rond de sleutel te spuiten. Onder meer WD40 is een geschikt type olie. Laat de olie enkele minuten intrekken en probeer de sleutel vervolgens opnieuw te verwijderen. Mocht de cilinder van het slot bevroren zijn geraakt, dan kun je een föhn gebruiken om deze te ontdooien.

5: Duw de sleutel van binnen naar buiten

In plaats van de afgebroken van buiten uit het slot te trekken, kun je deze ook van binnen naar buiten duwen. Steek aan de binnenzijde een sleutel in het slot, om zo de sleutel aan de buitenzijde te kunnen verwijderen. Houd er rekening mee, dat dit niet bij iedere cilinder werkt.

Leave a Reply