harpsluiting

D-sluiting of harpsluiting? Welke is de beste voor de klus?

Een D-sluiting wordt hoofdzakelijk gebruikt als middel om zware lasten, voorwerpen en uitrusting op te tillen, vast te zetten of op te tuigen. Een D-sluiting is meestal de laatste schakel in een verbindingsketting of -strop. Waarbij hun belangrijkste functie is om een stevige fysieke verbinding te maken tussen het hijswerktuig (meestal een hijshaak of -strop) en de nuttige last die moet worden verplaatst of ondersteund.

In zekere zin vervullen zij bij gebruik als hijs- of hefwerktuig vrijwel dezelfde rol als alle sluitingen. Het doel van een D-sluiting is een sterke en duurzame verbinding tussen twee punten tot stand te brengen. Een verbinding die naar behoefte kan worden geopend en gesloten om loskoppeling mogelijk te maken of te voorkomen.

Verschillende soorten sluitingen en hun toepassingen

D-sluitingen bestaan, zoals de naam al aangeeft, uit een D-vormig lichaam dat smaller is dan de wijd uitlopende “O”-vorm die bij de meeste harpsluiting voorkomt. In plaats daarvan hebben D-sluitingen meer de vorm van een standaardkettinglus of -schakel. Ze behoren tot de meest voorkomende soorten sluitingen in een groot aantal alledaagse situaties. De meeste andere soorten sluitingen zijn in wezen variaties op de basisversie in D-vorm. Een D-sluiting wordt gewoonlijk gesloten met een pen met schroefdraad of een gaffelvormige pen. Ze worden beschouwd als een geschikte keuze voor matige tot zware lasten die in lijn worden gehesen.

Voor zijdelingse lasten, waarbij niet noodzakelijkerwijs volledig verticaal wordt gehesen, zijn D-sluitingen niet aan te bevelen. Ze kunnen gaan torderen of verbuigen als er voldoende kracht op wordt uitgeoefend. Bij de meeste hijstoepassingen met zijdelingse belasting wordt de voorkeur gegeven aan een harpsluiting.

Harpsluiting

Harpsluitingen zijn een meer wijd uitlopende of O-vormige variant van de D-sluiting. Een van de belangrijkste voordelen van deze sluitingen is dat ze veel beter zijn toegerust voor het hanteren van meerdere ladingen uit verschillende richtingen zonder dat het een significante zijdelingse belasting situatie wordt. Omdat de afgeronde vorm van het lichaam ze in staat stelt om zwaardere ladingen te ondersteunen op verschillende punten rond hun omtrek.

Een harpsluiting kan ook veel bredere hijsbanden dragen dan de smallere D-sluitingen. Aangezien voor alle hijs- en tuigwerkzaamheden de gekozen sluitingen de band of strop moet kunnen dragen zonder dat het weefsel overmatig wordt afgekneld.

d sluiting
Gebruik een D-sluiting bij jouw klus

Waar worden sluitingen voor gebruikt?

Sluitingen worden op vele manieren gebruikt, zowel in de industrie als in huis, hoewel krachtige sluitingen natuurlijk vaker worden gebruikt voor intensieve werkzaamheden zoals het hijsen van zware lasten. Lichtere equivalenten worden vaak gebruikt op kleinere uitrustingen zoals bagage en sleepkabels, of in persoonlijke veiligheidsuitrusting zoals klim- en bergbeklimgordels.

Sluitingen zijn een eenvoudige maar doeltreffende oplossing voor een groot aantal zware hijs-, zekerings- en sleepwerkzaamheden en worden meestal gebruikt in combinatie met andere hijswerktuigen en toebehoren. Zoals stroppen van textiel of staalkabels en banden. Dan bieden sluitingen een betrouwbaar, veilig en sterk aanhechtingspunt tussen de hijsband en de lading in kwestie.

Hoe sluitingen te gebruiken

Sluitingen op zich vrij eenvoudige stukken gereedschap zijn en relatief gemakkelijk te gebruiken in de meeste toepassingen. Toch is het belangrijkste om te weten welk soort sluiting het meest geschikt is voor welk soort werk. Bepaalde configuraties van pennen en sluitingen zijn ideaal voor gebruik in tijdelijke sjor- of takelopstellingen. Terwijl voor permanente bevestigingen of veel zwaarder hijswerk andere soorten sluitingen en bouten moeten worden gebruikt voor een betere veiligheid.

 

Leave a Reply