Compressoren

Tips om je compressor te onderhouden

Waarom is het onderhoud van mijn compressor belangrijk? Als je je dat wel eens hebt afgevraagd dan is dit goede informatie voor jou! Compressor onderhoud is ontzettend belangrijk om je compressor in goede conditie te houden. De prestaties van een schone en goed onderhouden schroefcompressor zijn veel beter dan bij een compressor die niet goed onderhouden wordt. Als je je compressor goed onderhoudt verlang je de levensduur en blijft je compressor ook nog eens langer goed functioneren. Als je je compressor niet goed onderhoud zullen de prestaties achteruit gaan en kunnen er bovendien ongewenste en gevaarlijke situaties optreden. Denk hierbij aan verstoppingen, corrosie in de tank, de V-snaar kan kapot gaan en als je een model hebt met een vliegwiel en luchtfilter kunnen er verstoppingen optreden wat weer kan leiden tot vervuiling in de tank. Dit zijn natuurlijk dingen die je niet wilt, het is namelijk de bedoeling dat je compressor zo lang mogelijk meegaat.

Algemeen onderhoud voor elke compressor

Er zijn veel verschillende soorten compressoren op de markt en ze hebben allemaal net even een andere behandeling nodig voor optimaal gebruik. Toch zijn er een aantal onderhoudswerkzaamheden die hetzelfde zijn voor alle compressoren. Het eerste algemene onderhoud gaat over de luchtfilter. Of je nu een olievrije of een benzine compressor hebben, het luchtfilter moet altijd gecontroleerd worden na één jaar of bij het behalen van het aantal bedrijfsuren. De luchtfilter zorgt er namelijk voor dat de luchtcompressor schone lucht binnen in de tank krijgt. Vervuilde lucht zal zorgen voor mindere prestaties en op een gegeven moment kan er zelfs stof in het drukvat komen. Dit moet je ten alle tijden proberen te vookomen, want als dit gebeurd zal je compressor kapot gaan. Het tweede punt van algemeen onderhoud voor ieder type compressor is het aftappen van condenswater. Lucht bevat water en het water kan juist weer in het drukvat achterblijven. Als er water achterblijft en je laat dit te lang zitten in het drukvat kan er corrosie optreden. Een roestig drukvat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Tap daarom regelmatig, bij voorkeur direct na gebruik, het condenswater af.

Compressor
Het onderhouden van een compressor.

Hoe weet ik wanneer mijn compressor specifiek onderhoud nodig heeft?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je compressor ondanks goed onderhoud toch nog problemen heeft. Mocht je compressor bijvoorbeeld uitvallen kan dit veroorzaakt worden door verstopte koelers en/of luchtfilters, maar het kan ook liggen aan de buizen. Als het probleem is opgelost na het schoonmaken van de verstopte koelers en/of luchtfilters, is het klaar. Indien het probleem daar niet mee verholpen is, dan kun je het beste een monteur die verstand heeft van compressoren naar je compressor laten kijken. Ook komt het soms voor dat er een onderdeel kapot gaat. Vaak zijn de onderdelen van een compressor los verkrijgbaar. Zo kun je weer optimaal genieten van je compressor zonder dat je een nieuwe aan hoeft te schaffen. Dit specifieke onderhoud komt echt naar boven wanneer je compressor niet meer naar behoren functioneert, terwijl je wel keurig al het onderhoud aan je compressor hebt gedaan.

Leave a Reply