Huis met zonnepaneel

3 simpele tips voor een duurzamer leven

Duurzaam leven, het wordt meer en meer een begrip. Steeds meer mensen willen bewuster leven en daarbij het milieu verbeteren. Denk jij ook aan een duurzamer leven? Maar wil je niet meteen je hele leven op een andere manier inrichten? Begin dan eens met wat kleine veranderingen. Iets doen is tenslotte beter dan niets doen. In dit artikel geef ik je 3 tips hoe jij met kleine, simpele stappen duurzamer kunt gaan leven. 

Koop je spullen en kleding tweedehands

Allereerst is het belangrijk om bewuster te gaan kopen. Wil je bijvoorbeeld nieuwe kleren? Kijk dan eerst eens naar de tweedehands opties. Deze kleren bestaan al en zijn vaak nog in goede staat wanneer deze verkocht worden. Een leuke bijkomstigheid is dat het vaak ook nog eens veel goedkoper is dan iets nieuws kopen. Hetzelfde geldt voor meubels en andere spullen. Wil je liever toch iets wat wat nieuwer aanvoelt? Dan kun je je ook richten op de duurzame merken. Deze merken houden rekening met duurzaamheid, waardoor jij automatisch je steentje bijdraagt. 

Maak duurzame aanpassingen in je huis

Ook in je woning kun je op voldoende plekken verduurzamen. Een geheel nieuw duurzaam huis bouwen is hiervoor niet meteen nodig. Denk aan ‘kleine’ stappen die jij kunt nemen in je huidige woning. Neem bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak zodat je je eigen stroom kunt opwekken. Maar denk ook aan het verminderen van het gebruik van de droger of andere huishoudelijke apparaten. Laat je kleding bijvoorbeeld drogen op een rek in plaats van in de droger. Het laatste waar je vandaag nog mee kunt beginnen is de kachel een graadje lager te zetten. Trek liever een extra trui of vest aan of duik gezellig onder een dekentje. En vergeet uiteraard niet alles uit te zetten als je niet thuis bent. 

Duurzaam huis
Een duurzaam huis.

Let op je eten

Ook in je voedingspatroon kun je waarschijnlijk nog een heleboel aanpassingen doen. Denk hierbij aan een dagje (of meerdere dagen) minder vlees. De vleesindustrie heeft een grote impact op het milieu en hierdoor kun jij al snel je steentje bijdragen door minder vlees te eten. Kijk bijvoorbeeld eens naar een alternatief, zoals extra groentes of een nep stuk vlees. Je zult zien dat je het vlees na een tijdje al helemaal niet meer mist. Zorg er daarnaast voor dat je niks hoeft weg te gooien. Heb je aan het eind van de week nog allemaal restjes over? Fabriceer hier dan je eigen gerecht van of maak er een soort tapas van. Hierdoor heb je aan het eind van de week je koelkast altijd leeg en heb je geen verspilling. 

Leave a Reply