Tuinhuis

Tuinhout onderhouden doe je zo

Om van de tuin te kunnen genieten, is het natuurlijk wel van belang om al het tuinhout goed te onderhouden. Tuinhout krijgt door alle wind, regen en zon tenslotte veel te verduren. Als jij het hout niet goed behandeld, krijg je barsten, schimmels en kleurverschil. Nu denk jij waarschijnlijk: hoe doe ik dat dan? In dit artikel vertellen we je alles over hoe je met beits, olie of verf het hout in de tuin kunt behandelen en onderhouden.

Onderhouden met beits

Om het hout in jouw tuin optimaal te beschermen, kun je gebruik maken van beits. Bij gebeitst hout dringt beits in het hout waardoor het van binnen uit wordt beschermd. Beits is vochtregulerend, en kan daarom blijven werken nadat het behandeld is. Er zijn twee soorten beitsen, namelijk transparante en dekkende beitsen. Transparante beitsen zorgen voor een matte afwerking en laten de houtstructuur mooi naar voren komen. Als je de natuurlijke look wilt behouden kies je voor transparant, als je zelf het hout nog persoonlijk wilt bewerken kies je voor een dekkende beits. Zorg er wel voor dat je het oppervlak dat je wilt beitsen goed schuurt en vrij maakt van vuil. 

Onderhouden met olie

Met olie creer je de meest natuurlijk uitstraling, omdat olie helemaal in het hout trekt. Wel kunnen er sneller beschadigingen optreden in het hout zelf, omdat er geen laagje om het hout zit. Je zult dus wel wat vaker opnieuw het hout moeten behandelen. Ook duurt het met olie wat langer voor het hout is opgedroogd. Net als bij beits stof je eerst al het vuil af en schuur je het tuinhout wat op. Even afnemen met een vochtige doek en de olie kan worden aangebracht. Wil jij olie of beits kopen? Doe dat dan bij een gespecialiseerd bedrijf als Zinka.

Tuin
Een onderhouden tuin.

Onderhouden met verf en lak

Een andere optie is om tuinhout met verf te behandelen. Wat hier voordelig aan is, is dat je zelf de kleur kunt kiezen die je wilt. Ook is het op het gebied van tuinhout behandelen zo dat hoe meer dekkend het middel is, hoe beter het wordt beschermd. Verf en lak zijn nu eenmaal meer dekkend dan beits en olie. Schilderen is een duurzame oplossing, maar de natuurlijke uitstraling van het hout zal wel verdwijnen. Ook kunnen er na een tijdje barstjes ontstaan, wat weer betekent dat je opnieuw zal moeten schuren en schilderen. Verf breng je op ongeveer dezelfde manier aan als beits. De oppervlakken moeten stofvrij, glad en droog zijn.

Leave a Reply