Verbouwing

Wat moet je doen als je asbest aantreft?

Het is een van die stoffen die je liever niet tegenkomt tijdens het verbouwen, of het slopen van een gebouw: asbest. Vind je asbest, dan kan dat een project flink vertragen. Als je het moet verwijderen, moet je aan een aantal richtlijnen voldoen en om uit te vogelen welke richtlijnen je moet honoreren, ben je tijd kwijt. En dan hebben we het nog niet over het stappenplan dat je moet volgen. Maar wat moet je doen als je asbest vindt?

Inventariseren

Wie asbest vindt, zal allereerst een asbest inventarisatie moeten doen. Zo’n inventarisatie bepaalt namelijk precies wat er aanwezig is en – belangrijker – wat ermee moet gebeuren. Want dat laatste is natuurlijk datgene waar je een antwoord op wilt. Wat moet er gebeuren met de aanwezige asbest? Het antwoord op die vraag hangt helemaal af van wat het doel van je project is. Ben je bezig met een sloop, dan hoort de asbest bij het sloopafval en moet het dus verwijderd worden. Ben je echter aan het verbouwen, dan kan het goed zijn dat je er niet eens iets mee hoeft te doen. Als de asbest gewoon ergens gebruikt wordt, maar je hoeft er niet bij te komen, dan is het heel goed mogelijk dat je het gewoon kan laten zitten. Daarom is een goede inventarisatie zo belangrijk; het vertelt je niet alleen wat er allemaal aanwezig is, het vertelt je ook wat er – met het oog op het einddoel van het project – mee moet gebeuren.

Het opstellen van een stappenplan

Is eenmaal bepaald wat er aanwezig is en wat ermee moet gebeuren, dan kan je gaan bepalen hoe je dat gaat doen. Moet de asbest verwijderd worden, hoe ga je dat dan aanpakken? Om dit volgens de juiste richtlijnen te doen, zal je een stappenplan moeten volgen, om er zeker van te zijn dat je alles volgens de juiste richtlijnen doet. Want die richtlijnen zijn wettelijk bepaald en hier dien je je aan te houden. En afhankelijk van de hoeveelheid asbest die je hebt aangetroffen, zal je verschillende stappen moeten nemen. 

Asbest
Asbest vinden tijdens het renoveren.

Het uitvoeren van het stappenplan

De derde en laatste stap is het uitvoeren van het stappenplan. Dit kan je helemaal op eigen houtje doen, maar je kan er ook voor kiezen om het te laten doen. Door het te laten doen, zijn alle zorgen weg en weet je zeker dat het gebeurt door professionals die zich stap voor stap aan de wettelijke richtlijnen houden. Dat stappenplan bevat in dat geval ook de juiste bedrijven die per stap kunnen helpen met het uitvoeren ervan. Zo kan je iemand inhuren om de asbest veilig te verwijderen en zijn er bedrijven die zich specialiseren in het veilig en netjes afvoeren en weggooien van de asbest. Ga je dat allemaal zelf doen, dan zal je eerst moeten uitzoeken hoe dit allemaal moet. Laat je het doen, dan kan je het allemaal uit handen geven en je concentreren op je project, dat dankzij een goede inventarisatie en de daaruit voortvloeiende stappen, weer lekker snel onderweg is.

Leave a Reply