3 tips voor een succesvolle renovatie

Wanneer je gedurende een lange periode in dezelfde woning verblijft, zal deze na verloop van tijd toch wel aan een renovatie toe zijn. Als dit op de juiste manier gebeurt, kan het huis voorlopig weer heel lang mee. Je geniet van meer wooncomfort en een hogere waarde van het huis. Kortom: genoeg redenen om voor een renovatie te kiezen. Zeker als je voorlopig geen verhuisplannen hebt. Maar hoe pak je een dergelijke renovatie aan? Waar moet je aan denken? In dit artikel zetten we drie belangrijke tips voor een succesvolle renovatie op een rijtje.

  1.     Renovatie financieren

Allereerst moeten we natuurlijk aandacht schenken aan het praktische deel van de renovatie. Hoe ga je deze bijvoorbeeld financieren? Om dit te bepalen is het ook belangrijk dat je weet hoeveel de renovatie in totaal gaat kosten. Dit hangt natuurlijk enorm af van hetgeen dat moet gebeuren. Het is het voordeligst om eigen spaargeld in te zetten. Is de renovatie echter op korte termijn noodzakelijk en lukt het je niet om het gehele bedrag zo snel bij elkaar te sparen? Dan behoort geld lenen uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Het lenen van geld voor de renovatie van je woning kan op verschillende manieren worden gedaan. Je kunt bijvoorbeeld voor een persoonlijke lening kiezen. Hierbij ligt alles al van tevoren vast. Denk hierbij aan het rentetarief, de maandelijkse aflossing en de looptijd. Bij sommige kredietverstrekkers is het wel mogelijk om tussentijds nog iets extra’s af te lossen. Zo ben je eerder van de lening af en verlaag je de uiteindelijke kosten.

Succesvol huis renoveren

Dan is er ook nog de mogelijkheid om de overwaarde van je huis te gebruiken bij de renovatie. Op dit moment zijn de meeste woningen veel meer waard dan waar ze voor gekocht zijn. Hierdoor is er meer ruimte over in de hypotheek. Hierdoor zou de hypotheek verhoogd kunnen worden of soms zelfs een tweede hypotheek afgesloten kunnen worden. Het nadeel van deze manier van lenen is dat hier ook weer een taxateur en hypotheekadviseur aan te pas moet komen. Hierdoor jaag je jezelf wel weer op extra kosten.

2.      Maak een duidelijke planning

De renovatie van een huis kan heel groots gebeuren, maar ook klein worden gehouden. Belangrijk is om van tevoren over een duidelijke planning te beschikken. Zeker tijdens een grote verbouwing is het handig om te weten waar je aan toe bent. Op die manier kun je bijvoorbeeld ook elders onderdak regelen als het huis tijdelijk niet bewoonbaar is. Zo wordt de renovatie veel minder stressvol omdat je simpelweg al de nodige voorbereidingen hebt getroffen.

3.      Extra verduurzamen

Tijdens het renoveren is het ook direct de perfecte tijd om duurzamere keuzes te maken. Extra verduurzamen is tegenwoordig geen overbodige luxe meer. Met de huidige energieprijzen moet je wel. Zo ook als we kijken naar hoe het nu met het milieu is gesteld. Daarom kan het geen kwaad om over de verduurzaming van je huis te praten. Juist nu is hier alle mogelijkheid toe.

Leave a Reply