Een dak

Dakrenovatie: informatie en kosten

Een oud en kapot dak kan voor veel problemen zorgen. Schade, hoge onderhoudskosten of in sommige gevallen zelfs vochtproblemen en gezondheidsklachten. In sommige gevallen is een dakrenovatie dan de enige oplossing. 

De verschillende dakrenovaties 

Een dakrenovatie is nooit hetzelfde. Dit komt doordat er verschillende dakbedekkingen zijn en niet elk dak is hetzelfde. Ook is sommige schade anders waardoor de oplossing ook anders is. Bij een dakrenovatie waar alleen het dakbedekking vervangen moet worden gaat een dakdekker anders te werk dan wanneer de dakconstructie ook vernieuwd moet worden. Al deze verschillen zorgen ervoor dat er ook verschil is in prijs. 

Het renoveren van een dak
Het renoveren van een dak

Het vervangen van dakbedekking 

De meest voorkomende dakrenovaties zijn de renovaties waarbij alleen de dakbedekking vervangen hoeft te worden. Zo’n renovatie hoeft dan ook helemaal niet lastig te zijn. Vooral het vervangen van dakbedekking op een plat dak heeft een dakdekker zo gepiept. Het type dak heeft veel invloed op hoe een dakdekker te werk gaat en ook de prijs van de renovatie. 

 

Schuin dak renovatie  Plat dak renovatie 
Bij een schuin dak renovatie gaat het in de meeste gevallen om het vervangen van dakpannen, leien of riet. Doordat het dak schuin is heeft de dakdekker het iets lastiger, waardoor de prijs vaak een beetje hoger ligt dan bij een plat dak. De gemiddelde prijs van een dakrenovatie van een schuin dak is dan ook gemiddeld € 2500,- tot € 6000,- per 50 m².  Het renoveren van een plat dak gaat op een andere manier. In sommige gevallen kun je zelfs de nieuwe dakbedekking over het oude heen plaatsen. De meest voorkomende dakbedekkingen op een plat dak zijn Bitumen, EPDM en PCV. De renovatie kosten liggen tussen de € 2250,- en de € 2750,- per € 50,-. 

De dakconstructie renoveren 

De dakconstructie is een ontzettend belangrijk onderdeel van je dak. Deze constructie draagt het dak, geeft het zijn vorm en zorgt er voor dat alles op de goede plek blijft liggen. Is er iets mis met dit dak? Dan is het belangrijk om hier zo snel mogelijk bij te zijn. Een kapotte dakconstructie is niet alleen schadelijk, maar kan ook nog eens heel gevaarlijk zijn. 

In sommige gevallen wordt de dakconstructie gerenoveerd omdat het oude dak niet sterk geschikt was voor dakisolatie of zonnepanelen. 

Kosten overzicht 

Een dakrenovatie is niet goedkoop, maar wel een goede investering. Niemand wil tenslotte graag met grote gaten in het dak en een hoge onderhoudsrekening. De kosten van een dakrenovatie zijn al gedeeltelijk genoemd, maar voor een duidelijker beeld kun je een kijkje nemen in het onderstaande overzicht. 

 

Type dakrenovatie  Kosten per m² 
Bitumen € 45,-
EPDM € 50,-
PVC € 55,-
Dakpan  € 55,-
Leien € 85,-
Riet € 100,-
Aluminium € 75,-

Leave a Reply